5 najpopularniejszych naturalnych przypraw do zup: które przyprawy warto mieć zawsze pod ręką?

Jak przyprawić zupę, żeby była najsmaczniejsza? Które przyprawy są najczęściej wykorzystywane do przygotowywania zup? Kiedy dodać przyprawy do zupy, żeby najlepiej podkreśliły smak potrawy?

Wokół przyprawiania zup krąży wiele pytań, odpowiedzią na większość z nich jest odpowiednie dobranie przypraw!  Naturalne, dobrze dopasowane przyprawy sprawią, że Twoja zupa będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna!


Naturalnie przyprawione

Jako Konsumenci jesteśmy coraz bardziej świadomi swoich potrzeb, analizujemy skład kupowanych produktów i chcemy wiedzieć „co jemy”. Takie podejście dotyczy również wybieranych przez nas przypraw.

Coraz  częściej sprawdzamy informacje zawarte na etykietach i szukamy tych z „czystym składem”. Przede wszystkim, w przyprawach nie powinniśmy znaleźć żadnych szkodliwych substancji i konserwantów. Warto zwrócić  na to uwagę i wybierać przyprawy z najprostszym składem.

Wybierając przyprawy To Naturalne, mamy pewność, że  powstały wyłącznie z certyfikowanych surowców.  To czysty smak przypraw i ziół, bez dodatku soli, barwników i wzmacniaczy smaku.

 To naturalne, że zawsze wybieramy to, co najlepsze dla nas i dla natury.

Poznaj 5 naszych najpopularniejszych naturalnych przypraw i sprawdź, do których zup pasują najbardziej.

PIEPRZ CZARNY

Czarny pieprz, to przyprawa używana w kuchniach całego świata. Nie każdy wie, że powstaje z niedojrzałej, suszonej jagody pieprzu. Po wielu naturalnych zabiegach i końcowym suszeniu, trafia do nas w znanej nam formie. Dzięki zastosowaniu pieprzu, nasze ulubione zupy mają wyrazisty smak. Zazwyczaj do zup wykorzystujemy ziarna pieprzu w całości, które dodajemy na początku gotowania. Pieprz sprawdzi się w przepisie na każdą zupę, zarówno tradycyjny rosół, pomidorową czy orientalną zupę tajską.


ZIELE ANGIELSKIE
Z wyglądu przypomina pieprz czarny, jednak jego smak jest zdecydowanie delikatniejszy. Charakteryzuje się korzennym aromatem z nutą cynamonu, muszkatu, goździków i pieprzu.  To jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej obok soli, pieprzu i liścia laurowego. Koniecznie dodaj tą przyprawę na początku gotowania do barszczu czerwonego, zupy jarzynowej, ziemniaczanej, kapuśniaku czy tradycyjnego rosołu.


LIŚĆ LAUROWY
Podobnie jak ziele angielskie dodajemy go na samym początku gotowania zupy. Liść laurowy ma przede wszystkim przyjemny smak oraz intensywny korzenny zapach. To suszone zioło uwalnia swój aromat podczas gotowania, dlatego wraz z zielem angielskim stanowią podstawę przypraw w kuchni polskiej. Idealnie pasuje do zupy grzybowej, zupy gulaszowej, grochowej czy zupy szczawiowej.


KOPEREK
Każdy wie, że zupa z koperkiem smakuje wyjątkowo! Jeśli nie masz pod ręką świeżego koperku, to ten suszony sprawdzi się znakomicie. Właśnie dlatego koperek suszony to przyprawa, która jest niezbędna w każdej kuchni. Jego niezwykle aromatyczny zapach oraz charakterystyczny korzenno-słodkawy smak doskonale wzbogaci tradycyjne polskie zupy. Koniecznie dodaj go na końcu gotowania zupy kalafiorowej, jarzynowej czy ogórkowej.

MAJERANEK
Wszystkim znany majeranek, to jedna z podstawowych przypraw w naszych kuchniach. Jego przyjemny ziołowy smak i aromat doskonale łączy się z wieloma składnikami. Jest niezastąpionym dodatkiem do zawiesistych zup takich jak żurek, zupa grochowa, zupa gulaszowa czy zupa cebulowa.


To tylko kilka propozycji naturalnych przypraw, które świetnie sprawdzą się podczas przyrządzania ulubionych zup. Warto mieć zawsze w kuchni również suszony czosnek, oregano, cynamon czy kurkumę! Te ostatnie świetnie sprawdzą się jako dodatek do rozgrzewających zup orientalnych lub kremu z dyni.

0