Pyszny kurczak pieczony – ile i jak piec?

Soczyste mięso i dobrze przyprawiona, aromatyczna, a przede wszystkim chrupiąca skórka… Kurczak pieczony to pomysł na obiad dla całej rodziny albo ciepłe danie na imprezę w domu. Każdy przy stole może wybrać swoją ulubioną część mięsa – udko, skrzydełka czy pierś. Przygotowanie kurczaka z piekarnika wymaga nieco wprawy, ale znając kilka podstawowych zasad, możemy mieć pewność, że nasz obiad będzie pyszny. Jak przygotować mięso? W czym je zamarynować i ile piec? Czytaj dalej i poznaj odpowiedzi na te pytania.

Jak i w czym zamarynować kurczaka?

Drób to chude i delikatne mięso, dlatego warto dobrze je przyprawić, tym bardziej jeśli przygotowujemy kurczaka pieczonego w całości. Nim trafi on do piekarnika, powinien uzyskać odpowiednią oprawę. Bez niej będzie nijaki i nudny! Jakimi przyprawami natrzeć mięso? Każdy ma swoje ulubione smaki, dlatego panuje tu spora dowolność i tak naprawdę możemy samodzielnie skomponować mieszankę składników. Warto zawsze stawiać na wysokiej jakości mięso, a także na naturalne przyprawy do kurczaka. Im mniej ulepszaczy w jedzeniu, tym lepiej!

Dobrym wyborem do pieczonego kurczaka w całości jest Przyprawa do drobiu To Naturalne. Ta kompozycja przypraw, ziół i suszonych warzyw sprawi, że skórka będzie wyjątkowo aromatyczna, a całe danie smaczne. Lista składników w mieszance jest długa. Słodka i ostra papryka idealnie pasują do wszelkiego rodzaju marynat i nadadzą skórce piękny kolor. Poza nimi w przyprawie znajdują się również: kurkuma, kolendra, majeranek, kmin rzymski, kminek, biała gorczyca oraz imbir, czosnek i cebula. Kompozycja zawiera orientalne akcenty, jest lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Całość dopełniają goździki, którym zawdzięczamy wspaniały aromat. Choć zwykle kojarzą nam się z pieczonymi na święta pierniczkami albo rozgrzewającą zimową herbatą, goździki świetnie sprawdzają się również w różnego rodzaju marynatach do mięs oraz sosach. Kurczaka należy zamarynować co najmniej kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i odstawić do lodówki na całą noc.

Jak upiec kurczaka w całości?

Odpowiednio zamarynowane mięso to już połowa sukcesu. Druga połowa zależy od umiejętnego pieczenia – jego czasu i temperatury. Kurczak może trafić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Jeśli wybierzemy rękaw do pieczenia, zyskamy bardzo soczyste mięso, upieczone we własnym sosie. Kiedy przygotowujemy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, pamiętajmy, aby użyć przykrywki. Jeśli zdejmiemy ją na koniec pieczenia, skórka stanie się chrupiąca, a mięso pozostanie soczyste.

Ile czasu i w jakiej temperaturze piec kurczaka? Standardowo w większości przepisów pojawia się 180 stopni Celsjusza, a jeśli korzystamy z termoobiegu – 170 stopni. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Możemy przyjąć, że kilogram kurczaka powinien piec się godzinę, większe porcje mięsa – odpowiednio dłużej.

Warto pamiętać, żeby przed pieczeniem wyjąć drób z lodówki – wkładany do piekarnika powinien mieć temperaturę pokojową. Dobrze jest również dać odpocząć upieczonemu mięsu. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekajmy więc ok. 10 minut, nim podamy nasze danie.

Z czym piec kurczaka?

Kurczaka w całości możemy upiec bez żadnych dodatków (poza marynatą). Warto podczas pieczenia co jakiś czas polewać mięso wytopionym sosem, dzięki czemu będzie soczyste. Kurczaka możemy również upiec w towarzystwie warzyw. W ten sposób przygotujemy cały, pełnowartościowy obiad w tym samym czasie. Mięso możemy zaserwować z pieczoną marchewką, pietruszką, cukinią, czerwoną papryką czy małymi ziemniakami. Warzywa również warto zamarynować, np. w słodkiej papryce, bazylii i oregano, a jeśli do brytfanny dodamy gałązkę rozmarynu, zyskamy piękny zapach naszego dania.

Przyprawy To Naturalne powstają wyłącznie ze składników pochodzących z ekologicznych upraw.. Jeśli więc dbamy o zdrową dietę, lubimy wiedzieć, co jemy, wybierzmy właśnie tę markę. Po więcej ciekawostek i tipów na temat przyprawiania dań zapraszamy na bloga To Naturalne. Jeśli chcesz kupić nasze produkty zajrzyj do sklepu z przyprawami.

Więcej przepisów na kurczaka i mięso drobiowe znajdziesz na stronie Doradca Smaku.pl

0