Jak zrobić dobry rosół?

Jak zrobić rosół? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Część z nas ma w pamięci smak bulionu przygotowywanego przez babcię lub mamę, zwykle w niedzielne przedpołudnie. Wyrazisty, esencjonalny, potrzebuje kilku godzin na bardzo małym ogniu i oczywiście odpowiednich przypraw. Jeśli także należysz do osób zastanawiających się, co zrobić, aby rosół wyszedł pełny smaku, zapraszamy do lektury.

Idealny rosół – przepis

 

Jak ugotować rosół? Podstawowy przepis nie jest skomplikowany. Zaczynamy od mięsa. Warto połączyć kilka rodzajów, dzięki czemu bulion zyska głęboki smak. Najpopularniejszy jest kurczak. Wybieramy udka, skrzydełka i korpus. Zupę można wzbogacić również, dodając szponder wołowy i podroby (serduszka i żołądki).

 

Prostym trikiem pozwalającym wydobyć aromat mięsa jest podpieczenie go przed gotowaniem. To jednak opcjonalny etap.

 

Poza mięsem do rosołu dodajemy tradycyjny zestaw warzyw. Do garnka powinny trafić:

  • marchewki,
  • korzeń oraz natka pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • cebula.

 

Cebulę należy przekroić na pół i krótko "opalić" na suchej patelni.

 

Aby mięso, warzywa i woda zamieniły się w pyszny bulion, niezbędne są przyprawy. Tutaj również należy postawić na sprawdzony zestaw:

 

By rosół był aromatyczny, nie musimy dodawać żadnych ulepszaczy smaku. Sięgając po produkty marki To Naturalne, wybieramy ekologiczne przyprawy. Nie zawierają one soli ani żadnych sztucznych dodatków. Przyprawa do rosołu naturalna jest kompozycją suszonych ziół, warzyw i przypraw. Intensywnie pachnie i dodaje zupie warzywny aromat. Co znajdziemy w jej składzie? M.in. liść lubczyku, tymianek, natkę pietruszki. To zioła, których nie może zabraknąć w rosole. Przyprawa ma w sobie również suszone warzywa – marchew, pasternak, cebulę oraz por. Podbija tym samym smak gotowanych w rosole warzyw. Dzięki temu domowy, esencjonalny bulion pięknie pachnie i ma głęboki smak.

 

Choć rosół gotuje się kilka godzin, nie jest to zupa wymagająca dużego nakładu pracy. Do dużego garnka wkładamy opłukane mięso i zalewamy je dwoma lub trzema litrami zimnej wody. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut na średnim ogniu. Za pomocą łyżki pozbywamy się ewentualnych "szumowin", które mogą wydobyć się z mięsa na powierzchnię wody. Zmniejszamy ogień niemal do minimum i gotujemy wywar godzinę. Po tym czasie dodajemy warzywa i przyprawy. Ważne, aby nie obierać cebuli, a dodać ją razem z łupinką, po wcześniejszym przyrumienieniu na patelni. Po wrzuceniu warzyw i przyprawieniu rosół powinien gotować się jeszcze 1,5-2 godziny, również na małym ogniu.

 

I gotowe! Rosół warto podawać z posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem.

 

Jakie mięso do rosołu?

 

Od tego, jakiego mięsa użyjemy do rosołu, zależy przede wszystkim smak bulionu, ale także jego kolor. Najczęściej wywar gotujemy na kurze lub kurczaku. Można jednak wybrać również kaczkę, gęś, indyka, wołowinę albo pomieszać kilka rodzajów mięsa. Delikatny w smaku rosół przygotujemy na cielęcinie.

 

Bulion warzywny – jak uzyskać bogaty smak

 

Choć mięso wydaje się głównym składnikiem rosołu, można je pominąć i ugotować bulion na samych warzywach. Warto je wtedy wcześniej podpiec w piekarniku. Do wywaru warzywnego dodaje się zwykle kilka liści kapusty. Aby uzyskać bogaty smak rosołu bez mięsa, szczególną wagę trzeba przyłożyć do odpowiedniego przyprawienia. Także tutaj świetnie sprawdza się tu Przyprawa do rosołu To Naturalne.

 

Rosół – czy można go mrozić?

 

Rosół to niezwykle popularne w kuchni polskiej danie, tradycyjnie podawane w niedzielę, kiedy można sobie pozwolić na spędzenie w domu kilku godzin, potrzebnych na gotowanie. Jest też świetną bazą dla innych zup oraz sosów. Pomidorową, jarzynową czy krupnik na rosole przygotujemy w kilka chwil.

 

Czy rosół można mrozić? Zdecydowanie tak. Wywary, zarówno mięsne, jak i warzywne przechowywane w zamrażalniku nie tracą swojego smaku. To bardzo wygodne rozwiązanie dla zabieganych mam, którym zależy, aby podawać dzieciom zdrowe i smaczne obiady, ale też dla wszystkich osób lubiących domową kuchnię. Bardzo ważny jest wybór mięsa i warzyw znanego pochodzenia. Najlepiej kupować lokalnie i wybierać przyprawy naturalne, bez sztucznych dodatków. Mrozimy wyłącznie przecedzony i dobrze wystudzony bulion, bez mięsa, warzyw czy makaronu. Dzięki temu zachowamy początkowy smak rosołu.

 

0