Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora.
Ziele angielskie całe
Przyprawa wyglądem przypominająca pieprz, charakteryzuje się przyjemnym korzennym aromatem będącym egzotyczną mieszanką goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, kardamonu i jałowca. Smak ziela angielskiego można opisać jako ciepły, pikantny, słodki i drzewny zarazem. Jego naturę świetnie ujęli Anglicy nazywając tę przyprawę all spice, czyli „wszystkie przyprawy”.
Największe uprawy ziela angielskiego znajdują się na Jamajce i pokrywają 2/3 światowego zapotrzebowania. W kuchni karaibskiej ziele angielskie jest równie popularne, jak w kuchni polskiej. Stanowi bazę smaku najbardziej tradycyjnych dań naszej kuchni, takich jak bigos, żurek, grochówka czy kiszone ogórki.
Ziela angielskiego używamy do zup, bulionów, sosów, gulaszy, wędlin, pasztetów, marynat, tłustych mięs, kiszonek i konserw - jego mocą jest „wyciąganie” prawdziwego smaku potraw. Posypcie szczyptą ziela ulubione danie, a uzyskacie ciekawszy, bardziej intensywny smak. Zielem angielskim można też śmiało zastąpić w przepisie goździki lub gałkę muszkatołową.
Aromatyczne kuleczki znajdą też zastosowanie w mniej oczywistych kompozycjach smakowych – w przetworach owocowych, kompotach, likierach, świątecznym eggnog, jako dodatek do ciast (piernik czy ciasto dyniowe), ciasteczek i deserów, sałatek warzywnych, jogurtu, grzanego wina, cydru jabłkowego, a nawet kawy, herbaty czy bawarki.
Warto wiedzieć, że ziele angielskie może mieć też wiele ciekawych dodatkowych zastosowań. Świetnie pasuje do:
- deserów,
- przetworów,
- batatów,
- dyni,
- karmelizowanych bananów.