Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora.
Czarnuszka nasiona
Czarnuszka ma ostro-korzenny aromat, a w smaku przypomina nawet gorzką czekoladę.
Ze względu na charakterystyczny, mocny smak używana jest w kuchni jako zamiennik pieprzu. Jej nasiona najczęściej dodaje się do serów, ale też jako dodatek do różnego rodzaju pieczywa i zup. Często możemy odnaleźć jej aromat w przetworach warzywnych oraz mięsnych, a w połączeniu z miodem tworzy pyszną marynatę do dań z grilla.
Z powodzeniem nadaje potrawom korzenny posmak oraz uwydatnia ich naturalny smak.
Czarnuszkę dodaje się także do kasz oraz sałatek i innych dań przeważnie podawanych na zimno. Te niewielkie nasiona idealnie pasują też do:
- pieczywa,
- warzyw strączkowych,
- śledzi,
- oliwy.

Czarnuszka dobrze komponuje się z innymi ziołami, takimi jak tymianek, kolendra czy ziele angielskie.