Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności.
Papryka ostra mielona
Ostra papryka pozyskiwana ze sproszkowanej papryki chilli, ma ostry, wyrazisty smak, a już niewielka szczypta dodaje charakteru i pikanterii do każdego dania. Papryka ostra mielona ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni meksykańskiej, węgierskiej i azjatyckiej. W naszej kuchni wzbogaca smak sosów i dań jednogarnkowych jak leczo, gulasze i zupy. Idealnie pasuje do zapiekanek, gołąbków, urozmaici tradycyjny smak pierogów. Te maleńkie bomby ognia potrafią zamienić nawet najnudniejszy posiłek w eksplozję smaku.
Za ognistą ostrość papryki odpowiada kapsaicyna, zawarta głównie w nasionach. Indianie południowoamerykańscy wierzyli, że w strąkach papryki chilli mieszka bóg ognia, a jej spożywanie poprawia potencję i podnosi libido.
Papryka ostra ekologiczna wspaniale komponuje się z głębokim smakiem ciemnej czekolady, a dodatkowo wzmaga wydzielanie endorfiny - hormonu szczęścia. Warto więc dosypać szczyptę do czekoladowych deserów – musów, trufli, brownie czy gorącej czekolady, pamiętając, że ta używana od ponad 6 000 lat przyprawa wspomaga także procesy odchudzania, skutecznie i szybko spalając niechciane kalorie.
W nowoczesnej kuchni świata ostrą paprykę i dekadencką głębię czekolady deserowej wykorzystuje się w przepisach na chocolate chili w prawdziwie teksańskim stylu, komponując je z wołowiną, czerwoną fasolą, pomidorami, kolendrą i sokiem z limonki. Odrobina ostrej papryki doda charakteru egzotycznym owocom, takim jak mango, ananas i papaja. Możemy zastępować ją pieprzem kajeńskim.

Idealnie pasuje do:
- gulaszu, leczo i dań jaednogarnkowych,
- pierogów i gołąbków,
- deserów,
- zapiekanek.