Papryka słodka mielona

Papryka słodka cechuje się słodkawym, pełnym, lekko owocowym smakiem. Jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, którym nadaje wyrazistości, koloru i głębi. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni meksykańskiej i bliskowschodniej, często pojawia się w przepisach kuchni bułgarskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Na Węgrzech jest uważana za przyprawę narodową, a jako towar eksportowy nazywa się ją „czerwonym złotem”.

Na naszych stołach często gości jako składnik zup, gulaszy i sosów. Ta uniwersalna przyprawa doskonale ożywia potrawy mięsne, np. pieczonego kurczaka, grillowane szaszłyki, wszelkiego rodzaju zapiekanki czy dania rybne; obowiązkowo dodaje się ją do leczo, bogracza i fasolki po bretońsku.

Papryka słodka pozyskiwana z suszonych, zmielonych owoców łagodnej odmiany papryki, zawiera błonnik pokarmowy, który pobudza apetyt, reguluje trawienie i wspiera prawidłową przemianę materii.

Ekologiczna papryka słodka dodana do ryżu, makaronu, podsmażanych ziemniaków, frytek, zapiekanki, czy ciasta na naleśniki pozwoli uzyskać nowy wymiar kolorystyczny dania. Posyp papryką słodką jajecznicę, twaróg albo kanapki – szczypta sprawi, że zwykłe śniadanie nabierze bardziej intensywnej, efektownej barwy. Z tą przyprawą śmiało można eksperymentować, bo trudno z nią „przedobrzyć”. Jeśli chcesz zagęścić sos – zamiast mąki dodaj słodką paprykę mieloną.xxxx

Papryka jest nietrwała, szybko wietrzeje i traci aromat, dlatego najlepiej przechowywać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

MASA NETTO:
15 g
KATEGORIA:
Przyprawy jednorodne i zioła

Papryka słodka obok mięsa stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę delikatnie praży się na rozgrzanym tłuszczu. Idealnie pasuje także do:
- twarogu,
- gulaszu,
- sosów,
- domowego majonezu.

To Top