Kurkuma mielona

Kurkuma to jedna z najbardziej egzotycznych i modnych przypraw we współczesnej kuchni zachodniego świata. Wyróżnia ją intensywnie żółty kolor i charakterystyczny słodko-ostry smak. Korzeń kurkumy kształtem przypomina imbir. Roślina pochodzi z Indii i jest używana w medycynie ajurwedyjskiej od ponad 5000 lat. Złota przyprawa narodowa Indii znajduje zastosowanie głównie w orientalnych daniach typu curry, rozgrzewających zupach, marynatach, napojach i mieszankach przypraw. Mieloną kurkumę warto wprowadzić w nasze kuchenne zwyczaje ze względu na jej przepiękny złoty kolor, ostry posmak oraz liczne korzyści prozdrowotne.

Ze względu na właściwości barwiące szczyptę kurkumy możemy dosypać do ciasta naleśnikowego, ciasta na pierogi, racuchów, omletu, ryżu, makaronu czy kaszy. Głęboki złoty odcień zyska dzięki niej zupa, dressing do sałatki, sos majonezowy, a nawet wypieki – np. pszenne bułki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do smoothie, kawy, herbaty, ciepłego mleka, energetyzujących shotów na bazie soków cytrusowych, hummusu, ale także jako składnik octowych marynat. Przy przyrządzaniu gulaszu z mięsa lub warzyw jedna łyżeczka kurkumy dodana na początku smażenia, wprowadzi do potrawy ciepłe smaki i trochę egzotyki. Można też poeksperymentować z kuchnią orientalną i spróbować przyrządzić hinduskie curry. W kuchni wegetariańskiej, mocno rozpowszechnionej w Indiach, kurkuma często łączona jest z tofu, soczewicą, batatami i innymi warzywami korzeniowymi.

Kurkumę można w zasadzie dodać do wszystkiego, konieczne wraz ze szczyptą czarnego pieprzu, który pozwala naszemu organizmowi łatwiej przyswoić zawartą w niej kurkuminę.

MASA NETTO:
25
KATEGORIA:
Przyprawy jednorodne i zioła

Idealnie pasuje do: potraw z ryżem i kalafiorem; tofu; soczewicy; batatów i ziemniaków; warzyw korzeniowych;pikli; sosów na bazie jogurtu; marynat i dressingów.

To Top