Czosnek mielony

Czosnek suszony w kuchni polskiej zajmuje szczególne miejsce. Ta niezwykle cenna, wonna przyprawa jest niezastąpiona do potraw mięsnych, którym nadaje intensywny aromat i ostry smak. Doskonale pasuje do dań z ryb słodkowodnych, cielęciny i baraniny, sprawdza się w marynatach, w gotowaniu, pieczeniu, grillowaniu, ale także jako dodatek „na zimno” do dressingów, sałatek, dipów, serków i past.

Czosnek mielony może być stosowany jako zamiennik świeżego czosnku, należy jednak pamiętać, że suszony ma bardziej skondensowaną moc i ostrość. Czosnek idealnie komponuje się z całym bukietem warzyw – pomidorem, ogórkiem, grochem, papryką, bakłażanem, cukinią, kalafiorem, szpinakiem i ziemniakami, wzbogaci więc wszelkie dania wegańskie i wegetariańskie. Można nim także aromatyzować oliwę i ocet, co jest powszechną praktyką w kuchni krajów śródziemnomorskich. Czosnek mielony jest przyprawą bardzo wydajną i ułatwiającą życie szefowi kuchni – eliminuje obieranie i siekanie świeżych ząbków, a dodatkowo nie pozostawia w ustach swojego charakterystycznego zapachu. Sprawdzi się jako przyprawa do zup, gulaszów, sosów, ziemniaczanego puree, a także do przygotowania chleba czosnkowego – wystarczy czosnek mielony wymieszać z masłem, posmarować chleb i piec w piekarniku, aż stanie się chrupiący. Wieczór filmowy urozmaici aromatyzowany czosnkiem popcorn lub prażone orzechy.

Czosnek jest najbardziej popularną i rozpowszechnioną rośliną przyprawową na świecie. Jego właściwości smakowe i lecznicze znane były już w starożytnym Egipcie i Chinach; wierzono, że odgania wampiry.


MASA NETTO:
15 g
KATEGORIA:
Przyprawy jednorodne i zioła

Czosnek doskonale komponuje się z różnymi warzywami, takimi jak pomidor, ogórek, groch, papryka, bakłażan, cukinia, kalafior czy ziemniak. Idealnie pasuje do: mięs, marynat, sałatek, ryb.

To Top