Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora.
Bazylia suszona
Bazylia to jedno z najbardziej popularnych ziół kulinarnych o mocnym, charakterystycznym aromacie i pełnej gamie smaków od słodkiego po pieprznie ostry z wyczuwalnymi nutami mięty, anyżu i goździków. Ziele dodaje świeżości i potrafi odmienić charakter każdej potrawy. Do czego pasuje suszona bazylia? Świetnie komponuje się z duszonymi warzywami, pieczoną rybą i daniami mięsnymi na bazie wołowiny, baraniny i drobiu. Ekologiczna bazylia suszona pogłębi i wzbogaci smak pasztetów, kiełbas i wątróbki. Najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską, gdzie wspaniale podkręca smak sosów pomidorowych powszechnie dodawanych do pizzy i makaronów. Ze świeżych liści bazylii robi się wyśmienite pesto, a każda sałatka nabiera świeżości, jeśli wzbogacimy ją kilkoma listkami. W nowoczesnych trendach kulinarnych bazylię łączy się z truskawkami, melonem, arbuzem i brzoskwinią oraz dodaje do owocowych smoothies.
Uważa się, że bazylia wywodzi się z Indii, ale zioło to jest uprawiane od ponad 5 tysięcy lat, występuje w 150 odmianach i od dawna jest szeroko wykorzystywane w tradycjach kulinarnych na całym świecie, zwłaszcza we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Grecji, Maroku, Indiach i Tajlandii.
Starożytni Egipcjanie używali bazylii w procesie balsamowania mumii. Stanowiła antidotum na ukąszenia węży i wierzono, że daje siłę podczas religijnego postu. Rzymianie dodawali bazylię do wina jako środek konserwujący i aromatyzujący. W zależności od gatunku i odmiany jej liście mogą mieć zróżnicowany aromat, np. cytryny, limonki, cynamonu, anyżu, a nawet grzanego wina czy kopru.
Idealnie pasuje do: pomidorów, bakłażana, domowej pizzy, sałatek, zapiekanek, wazryw z grilla.