Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora.
Pieprz czarny mielony
Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w kuchni o bardzo szerokim zastosowaniu. Ma mocny intensywny aromat i służy do przyprawiania i poprawiania smaku wielu potraw. Jest przyprawą powszechnie używaną do zaostrzania smaku zup, gulaszów oraz wszelkich dań jednogarnkowych. W trakcie gotowania lub duszenia potraw pieprz czarny dodawać możemy na każdym etapie przyrządzania.
Dodawanie pieprzu do potraw podnosi nie tylko ich walory smakowe. Pieprz działa również korzystnie na proces trawienia oraz pobudza apetyt.
Idealnie pasuje do:
- różnego rodzaju mięs,
- białego i żółtego sera,
- zup i chłodników,
- zimnych przekąsek.

Owoce pieprzu są wielkości grochu, początkowo są zielone, a gdy dojrzeją, stają się czerwonawe. Roślina kwitnie cały rok i stale ma dojrzewające owoce. Źródłem ostrego smaku pieprzu jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna.