Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora.
Pieprz czarny mielony
Pieprz, obok soli, jest najczęściej używaną przyprawą w każdym domu. Ze względu na walory smakowe szczyptę mielonego pieprzu czarnego dodaje się do większości wytrawnych dań, aby do kompozycji smakowej wprowadzić nutę pikanterii. Za charakterystyczny, wyrazisty, palący, ale i lekko słodkawy smak pieprzu odpowiada piperyna. Pieprz dodaje finezji, aromatu i pełni smaku potrawom mięsnym, zupom, najróżniejszym przekąskom, gulaszom i wszelkim daniom jednogarnkowym. Dodajemy go do sałatek, sosów, marynat, bulionów, wędlin, pasztetów, ryb, dań warzywnych czy potraw z jajek. Według najbardziej cenionych szefów kuchni nie powinno się go jednak łączyć z cielęciną. Pieprz czarny doskonale komponuje się z ciemną czekoladą, wchodzi także w skład egzotycznych herbat typu chai i złotego mleka.
Pieprz jest używany w kuchni od ponad 4 tysięcy lat. Do Europy z Dalekiego Wschodu trafił za sprawą Aleksandra Macedońskiego, a o jego walorach smakowych pierwszy raz pisał Marco Polo. W Polsce jest tak powszechny, że niektórzy uważają go za przyprawę rodzimą, tymczasem pochodzi z Indii, kraju słynącego z wyrazistych, mocnych, intensywnych smaków i aromatów. W średniowieczu pieprz był wart więcej niż srebro, używano go jako środka płatniczego, służył jako afrodyzjak i środek odstraszający mrówki.
Bio pieprz czarny mielony pochodzi z czystych ekologicznie upraw. Pieprz rozgrzewa, reguluje przemianę materii, pobudza apetyt i oczywiście wzmacnia smak każdej potrawy; możemy go dodać na każdym etapie gotowania czy duszenia.
Idealnie pasuje do:
- różnego rodzaju mięs,
- białego i żółtego sera,
- zup i chłodników,
- zimnych przekąsek.