Pieprz czarny ziarnisty To Naturalne

Ziarna czarnego pieprzu są jedną z najbardziej cenionych, lubianych i powszechnych przypraw na świecie. Dodane do dania w całości wnoszą delikatne ciepło, świeżo zmielone zmieniają smak potrawy, dodając jej głębi i pikanterii z ziemistą nutą. Czarny pieprz podkreśla smak mięsa (np. gulaszu z wolno gotowanej wołowiny), nadaje pikantny posmak zupom, bulionom i gulaszom, a warzywom dodaje dodatkowych warstw smakowych. Pieprz czarny w ziarnach jest niezbędny do marynowania, fermentacji i chutneys – owocowych wytrawnych marmolad podawanych do mięs i serów.

Świeżo zmielony bio pieprz z czystych ekologicznie upraw świetnie sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do sałatek, sosów, dipów, tatara wołowego, steków czy prostych dań z makaronu. Całe ziarna można także rozbić w moździerzu, uzyskując w ten sposób trochę grubsze płatki, które nadadzą wyrazistego smaku rozgrzewającym napojom (kompot, herbata owocowa, chai masala) i uszlachetnią smak sałatki owocowej.

Młynek wypełniony ziarnami czarnego pieprzu warto trzymać na stole w jadalni – każdy będzie mógł doprawić danie na własnym talerzu stosownie do swoich upodobań. Przechowuj całe ziarna czarnego pieprzu w szczelnym pojemniku, aby zachować świeżość olejków eterycznych.

W czasach starożytnych ziarna czarnego pieprzu, nazywanego królem przypraw, były cenniejsze od złota. Czarny pieprz był używany jako waluta, składano go bogom w ofierze i używano do rytuałów mumifikacji. Pod względem odżywczym czarny pieprz dostarcza manganu, żelaza i witaminy K oraz jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Wszystkie rodzaje pieprzu - czarny, zielony i biały - pochodzą z tego samego krzewu.

MASA NETTO:
20 g
KATEGORIA:
Przyprawy jednorodne i zioła

Idealnie pasuje do: zup, marynat, ryb,mięs, sosów, przetworów.

To Top