Oregano suszone

Oregano to intensywne, wonne zioło z rodziny miętowatych, rozpowszechnione w sztuce kulinarnej ze względu na przyjemny, ciepły, lekko gorzkawy smak z wyczuwalnymi ziemistymi nutami. Charakterystyczną cechą liści oregano jest silny aromat – bardziej wyczuwalny w ich suszonej niż świeżej postaci - który sprawia, że jest to najczęściej używane zioło w kuchniach Europy, Meksyku i Argentyny.

Pierwsze skojarzenie z oregano to pizza, a zatem Włochy. Oregano świetnie komponuje się z pomidorami, rybami i owocami morza, dlatego jest jednym z podstawowych ziół spotykanych w kuchni śródziemnomorskiej. Dodane do makaronu, omletów, chleba, pieczonych ziemniaków, kurczaka, soczewicy, warzyw czy serów przenosi potrawę na wyższy poziom smaku.

W polskich garnkach najczęściej buduje smak i dodaje aromatu potrawom mięsnym, sosom i zupom. Ekologiczne oregano suszone możemy dodawać do sałatek, tart, marynat do mięs na grilla; dobrze łączy się z pikantnymi potrawami i owocami cytrusowymi, lubi towarzystwo cebuli, bazylii, szałwi, majeranku, pietruszki, ostrej papryki i pieprzu.

Starożytni Grecy wierzyli, że krowy, które pasły się na łąkach oregano, miały smaczniejsze mięso. Wśród ich ludowych wierzeń krążyła również pogłoska, że jeśli namaścisz się oregano, będziesz śnił o swoim przyszłym małżonku.

Niepozorne listki oregano, zwanego także lebiodką lub dzikim majerankiem, kryją cztery razy więcej antyoksydantów niż borówki, są także bogatym źródłem minerałów i witamin. Suszone oregano dodajemy na początku gotowania, aby uzyskać bardziej spójny smak. Zioło może być przechowywane w szafce z przyprawami do roku.

MASA NETTO:
7 g
KATEGORIA:
Przyprawy jednorodne i zioła

Oregano zwane jest także lebiodką lub dzikim majerankiem - w przeciwieństwie do niektórych ziół dobrze łączy się z potrawami ostrymi. Idealnie pasuje do typowych potraw kuchni włoskiej:
- spaghetti,
- pizzy,
- świeżych ryb.

To Top