Cynamon cejloński mielony

Cynamon cejloński jest jedną z najstarszych, najbardziej cenionych i lubianych przypraw świata, jedyną pozyskiwaną z kory krzewu. Cechuje go wspaniały, ciepły aromat i przyjemny, słodkawo-korzenny smak z delikatną ostrą nutą, który uwydatnia się w naturalny sposób po zmieleniu kory na proszek. Cynamon mielony wspaniale komponuje się z owocami – dopełnia smak jabłek, śliwek, gruszek czy brzoskwiń. W polskiej kuchni najczęściej kojarzy się z ciepłą szarlotką, babcinym kompotem i grzanym winem, jednak w kuchni Bliskiego Wschodu i Indii często łączony jest z mięsem – dziczyzną, gęsiną, kaczką, kurczakiem, jagnięciną i wieprzowiną – jako składnik korzennej marynaty.

Ekologiczny cynamon mielony możemy dodać do racuchów, ciasta naleśnikowego, ryżu, batatów, owsianki, rozgrzewających herbat, gorącej czekolady i oczywiście słynnych szwedzkich bułeczek drożdżowych, które zrobiły zawrotną karierę w USA. Cynamon cejloński mielony dosypany do kawy pobudzi zmysły, poprawi nastrój i pomoże spalić niechciany tłuszcz. W Meksyku przyprawę tę powszechnie stosuje się do produkcji czekolady, a ze względu na silny zapach zawarty w olejkach eterycznych wykorzystuje się ją także do aromatyzowania gumy do żucia i pasty do zębów. Cynamon można również znaleźć w marynatach i napojach świątecznych, takich jak eggnog.

Cynamon był tak wysoko ceniony wśród starożytnych cywilizacji, że uważano go za dar odpowiedni dla władcy, jeśli nie bóstwa. Najbardziej popularne jego odmiany to Cejlon i Cassia. W ofercie To Natruralne jest mielony cynamon cejlońskiPrzechowywany prawidłowo zmielony cynamon w proszku przetrwa około roku lub dwóch, laski mogą być przechowywane do czterech lat.

MASA NETTO:
15 g
KATEGORIA:
Przyprawy jednorodne i zioła

Idealnie pasuje do: jagnięciny, batatów, kawy, czekolady,grzanego wina, owoców.

To Top