Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora.
Koperek suszony
Koperek suszony ma mocny, aromatyczny zapach oraz specyficzny korzenno-słodkawy smak, opisywany jako łagodny, ciepły, z lekkim posmakiem anyżu i kminku. To kulinarne zioło jest popularne w wielu kuchniach, szczególnie w krajach nordyckich, germańskich, bałtyckich i słowiańskich.
Koperek pochodzi z południowej Europy, jego liście i nasiona mają powszechne zastosowanie także w Azji i obu Amerykach. Koperek suszony świetnie pasuje do tradycyjnych polskich zup, jak ogórkowa, grzybowa czy koperkowa, gulaszy i ziemniaków; smacznie wzbogaca charakter dań rybnych (szczególnie łososia) i owoców morza, duszonych mięs, pulpetów, sałatek, twarogu, gotowanych i duszonych warzyw. Jest niezastąpiony w daniach z kapusty, takich jak gołąbki, łazanki czy bigos z młodej kapusty.
Koperek doda odświeżającego aromatu mizerii, sosom typu tzatziki i omletom. Świetnie komponuje się z majonezem, śmietaną i jogurtem naturalnym, co pozwala przyrządzić wyborny sos koperkowy do drobiu, ryb czy gotowanej baraniny, dipy lub ziołowe masło. Z suszonego koperku można także zaparzyć uspokajającą, wspomagającą trawienie ziołową herbatkę. Ekologiczny koperek suszony, tak jak wszystkie zioła marki To Naturalne, pochodzi ze zrównoważonych upraw bio.
W średniowieczu koperek należał do najczęściej uprawianych ziół, przypisywano mu magiczne moce – wieszano go nad drzwiami by odstraszał czarownice. Starożytni Grecy używali kopru do produkcji leków i aromatycznych perfum, uważali także, że dodaje odwagi, stanowił więc podstawę diety gladiatorów.
Koperek jest dodawany także do majonezu i masła ziołowego. Natomiast sos koperkowy jest doskonałym dodatkiem do drobiu, pulpetów mięsnych, gotowanej baraniny i ryb. Koperek suszony to idealny dodatek do
- sałatek,
- twarogu,
- ryb,
- duszonych mięs, gotowanych i duszonych warzyw.