Czosnek niedźwiedzi suszony

Czosnek niedźwiedzi jest jedną z najbardziej popularnych dzikich roślin jadalnych, które można zbierać wiosną. Uważany za super food, rośnie w zacienionych, wilgotnych lasach liściastych Ameryki Północnej i Europy Północnej; ma jadalne liście, kwiaty i cebulki. Charakteryzuje się silnym, czosnkowym aromatem, a jego właściwości są o wiele silniejsze od czosnku pospolitego. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminę A, C i E, wapń, żelazo, fosfor, selen, siarkę i mangan. Z surowych liści można zrobić pyszne, zdrowe pesto o słodkawo-czosnkowym posmaku, które będzie świetnym dodatkiem do makaronu czy kanapek. Kwiaty ładnie udekorują i wyostrzą smak sałatki. Dla dłuższego zachowania świeżości liście można mrozić albo zakisić.

Czosnek niedźwiedzi To Naturalne to zebrane w czystych ekologicznie terenach ziele, ususzone i gotowe do spożycia. Idealnie pasuje jako dodatek do ziołowego masła, twarogu, pasty jajecznej, puree ziemniaczanego, kremowych zup, sosów, mizerii i pieczywa, a nawet nalewek. Marynata z czosnku niedźwiedziego, oliwy, chilli, soku z cytryny, soli i pieprzu doskonale nadaje się do pieczonych lub grillowanych mięs, kurczaka, warzyw i ryb. Czosnek niedźwiedzi suszony najlepiej dodać pod koniec gotowania, w ten sposób zachowa swoje wartości odżywcze.

Łacińska nazwa czosnku niedźwiedziego ursinum znaczy tyle co "niedźwiedź" i nawiązuje do ludowych opowieści, w których budzące się z hibernacji niedźwiedzie z wielki apetytem zajadały cebulki tej rośliny. Czosnek niedźwiedzi wchodził do diety społeczności łowiecko-zbierackich, spożywali go Celtowie i starożytni Rzymianie.

MASA NETTO:
8 g
KATEGORIA:
Przyprawy jednorodne i zioła

Idealnie pasuje do: masła, zup kremów, twarogu, pieczywa, pasty jajecznej.

To Top