Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora.
Przyprawa prowansalska
To jedna z najpopularniejszych mieszanek, z których korzystamy w kuchni. Przyprawa prowansalska łączy w sobie kilka aromatycznych ziół, które przede wszystkim kojarzone są z kuchnią z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie potrawy zniewalają intensywnym ziołowym aromatem.
Swoją sławę Przyprawa prowansalska zawdzięcza kuchni francuskiej, gdzie wciąż jest numerem jeden wśród stosowanych mieszanek przypraw.
Mieszanka idealnie pasuje do:
- oliwy z oliwek,
- sosu do pizzy,
- sałatek,
- zapiekanek.

Skład mieszanki: tymianek, bazylia, cząber, rozmaryn, majeranek oraz liść laurowy.
Przyprawa prowansalska ma bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale komponuje się z mięsem, które przenika intensywnym aromatem suszonych ziół. Mieszanka jest także doskonałą przyprawą do dań z grilla. Wystarczy posypać nią przed grillowaniem piersi lub polędwiczki z kurczaka lub ulubione owoce morza.